Klantbeoordeling Klantbeoordelingen
 • Voor 18:30 besteld, morgen in huis!Voor 18:30 besteld, morgen in huis!
 • Eigen voorraadEigen voorraad
 • 30 dagen op zicht60 dagen op zicht
 • Uitstekende serviceUitstekende service
 • horlogeband.com in ZenderenHorlogeband.com in Zenderen

Horlogeband informatie

Een horloge is niet compleet zonder een mooie horlogeband. Wil je er lang plezier van hebben, dan is het belangrijk een horlogeband van goede kwaliteit te kiezen en hier zuinig mee om te gaan. De kwaliteit van de horlogebanden verschilt per merk. Over het algemeen geldt: hoe hoger de verkoopprijs van het horloge, des te beter de kwaliteit van de band. Horlogeband.com biedt tevens een uitgebreid assortiment losse horlogebanden in alle soorten en maten. Wij staan 100% achter de kwaliteit van deze banden.

Onderhoud

Elke horlogeband is aan slijtage onderhevig. Hoe snel een band slijt, hangt samen met de intensiteit waarmee je het horloge draagt en hoe zuinig je ermee omspringt. Bij normaal gebruik gaat het gros van de banden 1 tot 2 jaar mee, maar vaak nog veel langer. In de praktijk kan het echter ook voorkomen dat een horlogeband binnen een maand kapotgaat.

Algemene tips om de levensduur van je horlogeband te verlengen:
 • Vermijd contact met water. Douchen of zwemmen gaat ten koste van de kwaliteit van de band. Dit geldt met name voor lederen banden.
 • Stel je horlogeband zo min mogelijk bloot aan fel zonlicht, om uitdroging en verkleuring te voorkomen.
 • Maak je horlogeband nooit schoon met zeep, afwasmiddel of andere (agressieve) schoonmaakmiddelen.
Tot slot: een leren horlogeband kan onprettig gaan ruiken bij mensen met een hogere zuurgraad. Hier kun je helaas niets aan doen. Een kwalitatief betere horlogeband geeft geen beter effect.

Materiaalsoorten

De meeste horlogebanden zijn uitgevoerd in leer, rubber of siliconen, massief edelstaal, titanium of nylon. Elke materiaalsoort heeft een aantal specifieke eigenschappen waarmee je rekening kunt houden.

Leren horlogebanden
Lederen horlogebanden zijn erg gevoelig voor water en transpiratie. Ook sterke wisselingen tussen warm en koud kunnen de kwaliteit negatief beïnvloeden.
TIP: Horlogeband.com verkoopt speciale waterproof horlogebandjes van leer, beter bekend als ‘lorica’.

Rubber horlogebanden – siliconen horlogebanden

Rubber en siliconen horlogebandjes hebben een hoog draagcomfort dankzij het soepele materiaal. Ze zijn uitstekend geschikt om mee te sporten en eenvoudig schoon te maken met wat water. Een uitzondering vormen witte rubberen banden: deze kunnen binnen vrij korte tijd geel of groen kleuren. Hier is niets tegen te doen. Een nadeel van een rubberen horlogeband is dat zodra er een haarscheurtje in komt (bijvoorbeeld door aanraking met een scherp voorwerp), de band direct moet worden vervangen.
TIP: een rubber of siliconen horlogebandje is het fijnste bandje tijdens en na het sporten. Het absorbeert geen transpiratie en is makkelijk schoon te maken.

(Massief) edelstalen horlogebanden
Stalen horlogebanden zijn zeer sterk en duurzaam. Ze zijn in bijna alle gevallen nikkelvrij en dus geschikt voor mensen met nikkelallergie. Een stalen horlogeband maak je eenvoudig op maat door schakels te verwijderen of door de sluiting te verzetten.

Titanium horlogebanden
Titanium horlogebandjes onderscheiden zich door de zilvergrijze kleur en lichte gewicht: dit soort horlogebanden is vele malen lichter dan banden van massief edelstaal. Dit komt het draagcomfort ten goede. Titanium is nikkelvrij en dus geschikt voor mensen met nikkelallergie.
TIP: een horlogeband van titanium is 5x harder dan een stalen horlogeband. Geschikt voor ruw werk.

Nylon horlogebanden
Horlogebandjes van nylon zijn erg sterk en kunnen goed tegen water. Een nylon bandje is in 9 van de 10 keer uitgebracht in nato-style. Leuk voor een vintage look.

Sluitingen

Een horlogeband kent verschillende sluitingen. De meest voorkomende horlogesluiting is een gesp. Daarnaast is er keuze uit: vouwsluiting of vlindersluiting.

Het voordeel van een vouwsluiting (ook wel veiligheidssluiting of klapsluiting genoemd) is dat je slechts één keer de maat van je horlogeband hoeft in te stellen. Daarna schuif je het horloge om je pols en klik je de sluiting simpelweg vast. Leren horlogebandjes met een vouwsluiting slijten hierdoor minder snel dan horlogebandjes met een gespsluiting.

Een vlindersluiting is een soort dubbele vouwsluiting. Deze luxe sluiting wordt vaak toegepast op exclusieve of klassieke horloges in de hogere prijsklassen. Horlogeband.com verkoopt ook losse vlindersluitingen die je aan vrijwel ieder leren horlogebandje kan plaatsen.

Breedtematen

Horlogebanden zijn verkrijgbaar in verschillende breedtematen. Horlogeband.com biedt horlogebanden van 8 tot 40 mm breed. De juiste maat kun je eenvoudig zelf bepalen. Meet hiervoor de ruimte op tussen de ‘pootjes’ van de kast van het horloge. De meeste horlogebanden hebben een ‘even’ breedtemaat, bijvoorbeeld 20 of 22 mm.Merken kiezen er steeds vaker voor om een oneven maat te produceren, het is daardoor moeilijker om een alternatief horlogebandje te plaatsen. In onze collectie vind je wel horlogebanden in oneven maten. Vraag ons gerust als je niet kunt vinden wat je zoekt.

Originele of universele band?

Een universeel horlogebandje is vaak te plaatsen aan een merk horloge. Soms kiest een merk ervoor om een unieke horlogeband te plaatsen, zodat het beter aansluit op de horlogekast. In die gevallen kun je geen standaard bandje plaatsen.

Horlogeband.com biedt een fantastische collectie horlogebanden aan, zowel universele horlogebanden als merk horlogebanden. Staat er een merk of typenummer niet tussen, neem dan contact met ons op.

Horlogeband vervangen

Een horlogeband vervangen is helemaal niet moeilijk, zeker niet met de handige instructievideo van Rogier. In slechts 2 minuten kun jij een horlogebandje vervangen. Bestel de handige tool voor het vervangen van je horlogebandje mee met jouw bestelling, of gebruik een pincet of schilmesje. Voor de echte doe-het-zelvers biedt Horlogeband.com ook een verschillende sets met horlogegereedschap. Zien hoe simpel het werkt? Bekijk hier de instructievideo’s.

Horlogeband inkorten of verkleinen

Ook dat doe je makkelijk zelf. Een bezoekje aan de horlogemaker is niet nodig. Met een bandinkorter verwijder je eenvoudig zelf schakels uit de geschakelde horlogeband. Een rubber of siliconen horlogebandje kun je zelf op maat knippen of snijden en leren banden zijn niet in te korten; je kunt wel zelf gaatjes bijmaken of de vouwsluiting verstellen. Zien hoe simpel het werkt? Bekijk hier de instructievideo.
 • Voor 18:30 besteld, morgen in huis!Voor 18:30 besteld, morgen in huis!
 • Eigen voorraadEigen voorraad
 • 30 dagen op zicht60 dagen op zicht
 • Uitstekende serviceUitstekende service
 • horlogeband.com in ZenderenHorlogeband.com in Zenderen